Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 18 iulie 2016

La Ankara - ca la Kiev!




Daca turcii o tin pe-a lor cum ca americanii mai intai l-au decorat pe Ozturk si apoi l-au pus in fruntea pucistilor, si mai scot la iveala si dovezi, din productia proprie sau a altor servicii de informatii (!), Uniunea Europeana va deveni virala si se va radicaliza pe tema pedepsei cu moartea in regiunea stramtorii. 
Asta le va transforma pe cele cateva mii de persoane arestate in tot atatea tinte ale Amnesty International, in a caror aparare se va ridica o Europa intreaga! Poate cu exceptia gruparilor extremiste ce militateaza fara jena in strada pentru izgonirea musulmanilor de pe continent.
In timp ce civilii vor face galagie in strada pe tema respectarii drepturilor omului in Turcia, cateva servicii europene isi vor desanta in cele mai mari orase turcesti plutoanele de lunetisti ce inca nu au sters fisierele cu luptatorii Spetsnaz luati in colimator la Kiev, sperand ca de data asta sa fie primii ajunsi in piata, inaintea formatiunilor antiteroriste trimise in Siria de catre Vladimir Putin inca din toamna lui 2015.
Dar americanii? Dincolo de jocul periculos al incercarii de a temporiza, prin declaratii prudente, evenimentele din noaptea puciului, dar mai ales dupa pierderea initiativei diplomatice prin presiunile timpurii de extradare a imamului Gulen, Washington-ul se mai vede acum aratat in mod explicit cu degetul de la Istambul si inca nu poate pune la picior o minge a naibii de alunecoasa. 
Cel mai rau pare a fi faptul ca in acest moment nu exista un arbitru care sa fluiere oprirea jocului intr-un moment in care mingea refuza sa se aseze pe gazon.
Cei aproape 2000 de americani claustrati in baza militara anti ISIS complica infinit situatia si indeamna la prudenta, timp in care Erdogan marcheaza punct dupa punct, arestandu-si adversarii cu miile. Iar in acest moment pare ca tot ce este amic cu America este inamic cu Turcia, caci in opinia populara, Erdogan Victoriosul este sinonim cu Turcia, asa cum candva Baiazid Fulgerul, modelul sau, era sinonim cu Imperiul Otoman.
Dar rusii? Sa isi fi dat ei ok-ul pentru inlaturarea celui ce se drapa din ce in ce mai vizibil in culorile unui nou  lider al Semilunei? Sau rusii s-au opus, i-au lasat singuri pe americani si dupa plecarea lui John Kerry de la Moscova, l-au scos pe Erdogan din statiunea luata in colimatorul lansatoarelor aer-sol, l-au asezat la sol si l-au securizat in palatul prezidential, dandu-i mana libera sa faca curat pe Dardanele?
La urma urmei toata lumea stie ca cei doi mari adversari se consulta de fiecare data cand doresc sa mute pe tabla de sah peste care stau aplecati in meciul de revansa. In logica acestei partide de sah, dupa ce Putin a debarcat in Crimeea, iar statele europene si NATO l-au izgonit pe Ianukovici de la Kiev, la Istanbul ar fi urmat sa mute rusii. Iar aparentele sunt ca mutarea de vineri noaptea lor le-a apartinut. Asta, daca nu cumva, dupa ce, aflati la mutare in primavara, americanii au aprins lumina la Deveselu pentru ca Moscova sa dea sah Uniunii Europene si generand Brexit-ul, sa atinga un deziderat comun, o uniune europeana slabita placand in egala masura si dincolo si dincoace de ocean.
Fiind posibil ca dinamitarea UE sa fi fost o mutare care nu se pune”, dupa miscarea americana cu scutul antiracheta, sa fi fost intr-adevar randul rusilor la mutare si turnura surpriza a evenimentelor de la Ankara sa li se fi datorat in exclusivitate! Asa cum stau acum lucrurile la marginea Levantului, este evident ca pe podul aerian redeschis pentru turisti si comert intre cele doua tari vor fi vehiculate si transporturi speciale.  

Asta, in timp ce Washingtonul isi calculeaza urmatoarea mutare. 
***

sâmbătă, 16 iulie 2016

Europa, de la Londra la Ankara





Primele reactii. Ieri - artificii pe cerul Londrei, astazi trasoare pe cerul Ankarei. Maine ce vom viziona? Probabil alt spectacol de sunet si lumina la vreo alta margine a Europei.
Televiziunile romanesti titreaza obsesiv: “lovitura de stat in Turcia”. Or fi oare si televiziuni de aiurea ce titreaza “Revolutie in Turcia?”. Caci prea seamana imaginile de astazi cu cele din 1989.
Ceausescu: Tovarasi, sedeti cuminti!
Iliescu: Iesiti si aparati revolutia!
Erdogan: Iesiti si aparati regimul!
Iohannis: Au trebuit sa moara oameni…!
Erdogan: Tentativa este mana cereasca!
La 10 ore dupa operatiune, ambasadorul turc la Bucuresti anunta calm cate mandate de arestare au fost emise de procurorii turci. El stie deja cine sunt cei ce au incercat sa rastoarne regimul de la Ankara. Probabil ca are in buzunar lista pucistilor.
Pucistii isi merita soarta. Ei nu au invatat nimic din loviturile de stat date la Bucuresti, pe care le-au avut in control de fiecare data. In loc sa inceapa cu atacarea portilor palatului, cum au inceput pana si rusii la atacand Palatul de iarna, ofiterimea turca a anuntat lovitura de stat incendiind niste chioscuri de ziare de la metrou.
Euroscepticii se bucura: dupa ce Grecia a ezitat, Moldova a fost prima ce a facut pasul inapoi, apoi Marea Britanie a sarit peste canal, iar acum ei estimeaza ca si Turcia va trece dincolo de Bosfor, atrasa de polii economico-financiari asiatici.
Staff-ul UE, desi l-ar arunca bucurosi pe Erdogan de pe Dardanele, anunta un sprijin de o politete rece, stiind ca acesta oricand, doar deschizand portile taberelor de refugiati, le poate da oricand un sah dureros, ce i-ar obliga sa isi sacrifice cea mai valoroasa piesa de pe tabla – piata muncii.
De peste ocean, Obama da tonul informatiei de continuitate. Londra se abtine, preocupata de formarea noului cabinet, Moscova pare ca se afla in concediu, desi… hm, chiar erau militari turci autentici pucistii, sau doar turisti rusi veniti cu avioanele la plaja?
Dar in ce moment are loc puciul? Pai, ar spune unii, de indata ce Victor Ponta, creindu-si o nisa diplomatica privata, a reusit sa medieze, ca si consilier al presedintelui turc, intre Putin si Erdogan ca sa se redeschida toate podurile aeriene dintre cele doua tari, in uvertura deschiderii noului drum al matasii.
As, vor spune altii! Lovitura este initiata dupa ce ministrul Stenmeier a lasat sa transpire la Berlin documentul ce prevede desfiintarea armatelor statelor UE, in contextul concentrarii la Bruxelles a tuturor prerogativelor statalitatilor europene.
Nici vorba, in opinia altora grupurile militariste au reactionat in acest fel intrucat Revolutia transcender ajunsese deja la hotarele tarii, punand in pericol o traditie otomana fundamentala.

Un alt curent de opinie, serios de data asta, indica evenimentul drept indicator al implinirii unui an de cand statele BRICS au denuntat toate intelegerile cu Foncul Monetar Intrenational si au infiintat Noua Bnaca de Dezvoltare, o tanara institutie financiara ce zambeste promitator din spatele iasmacului. 

**

joi, 14 iulie 2016

Cu adaos si fara adaos!



Vara, caldura, vacanta, concediu, asadar - statiune!
Fata in fata cu multiplele oferte ale varfului de sezon, decizia se impune singura – statiune!
Asadar statiune! Dar care statiune? Unde s-ar duce un banatan? La una mai scumpa? Hmmm! La una mai ieftina? Hmmm!
S-ar duce la una de mijloc: Buzias! La doi pasi de Timisoara, renumita deopotriva in balneologia si in istoria banateana, apreciata de pensionari. Buuun, adjudecat! 
Hotel? Silvana, in amintirea unor momente frumoase din tinerete!

Asadar, telefon la hotel! O voce placuta se recomanda ca la carte si afland de intentie, propune doua sejururi sudate de cate 6 zile, cazare cu trei mese pe zi, doua excursii gratuite in imprejurimi cu autocarul hotelului, tratament recomandat prin trimitere de la medicul de familie ce poate cumula 10 mofete, 10 bai galvanice, 10 curenti diadinamici, 10 sedinte cu laser, 10 sedinte de masaj.  Wooow!
Pretul? 1066 RON pentru o persoana.  Pfff! Wooow! Nu e mult!

Repede, telefon la medicul de familie! Da, se da bilet de trimitere, tratamentul se plateste integral de catre CASAOPSNAJ, pacientul isi alege perioada de 12 zile si achita la receptie cei 1066 RON.

Cand satisfactia mea parea sa ajunga la culme, precum un nor de ploaie in plina zi frumoasa de vara imi intra inbox mail de la Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere - ACMMR, cu continut tematic.
Pe o contraoferta ce contine 17 hoteluri din tara (in care este inclus si Hotel Silvana din Buzias!), propune cu totul alte preturi, fara a scoate vreo vorba despre oferta de tratament!  

Preturi mai mici, veti crede in primul moment, doar sunt oferite din partea unei asociatii profesionale, adevarat sindicat al rezervistilor din intelligence, fost stalp de baza in securitatea tarii!
As! Va inselati! Preturile nu sunt mai mici, nu sunt nici macar egale cu oferta de la receptia hotelului. Preturile sunt mai mari! Cu mult mai mari! Cu aproape o treime mai mari!  

Zece din cele 17 hoteluri din lista indica un pret de 1372 RON pentru un sejur de 12 zile! (Hmmm, straniu cum s-or fi inteles intre ele cele zece unitati private de turism din Moldova, Transilvania, Banat si Dobrogea, sa adopte un pret unic de 1372 RON?)

Pe lista ACMMR si Hotel Silvana din Buzias apare cu pret marit: doua sejururi a cate 6 zile costa 1372 RON! 
Mai mult cu 306 RON decat la receptia hotelului!

1372 lei? Cu 306 RON mai mult? Pare un adevarat adaos comercial, calculat pentru un sezon de varf!
Dar cine sa calculeze si sa incaseze suma? ONG-ul ce reprezinta fostii militari din SRI? Vreun privat din acel ONG? Acel ofiter texan ce poarta insigna cu numarul 1372? Si ce sa faca cu acea suma? Sa o bage in buzunar? Sa o doneze pentru subscriptia publica de rascumparare a „Cuminteniei Pamantului”, renumita lucrare a lui Brancusi? 
Greu de raspuns, desi ofiterimea SRI, intre  ani 90-95, a mai facut donatii lunare, in ziua de solda, pentru rascumpararea „Domnisoarei Pogany”! Al naibii de greu de dat un raspuns, poate chiar imposibil, chiar si de catre cei abilitati sa o faca, poate chiar al naibii de greu de inteles!


Spun asta, intrucat nici macar doamna de la ACMMR ce a raspuns la telefon pe strada Doamnei, nu a reusit  defel sa inteleaga care ar fi problema daca exista acea diferenta intre oferta hoteliera si cea a asociatiei, facuta catre membrii ei cotizanti, dar a preferat in schimb sa se enerveze si sa inchida telefonul fara sa raspunda la salutul de incheiere a discutiei cu un provincial din Banat!

***