Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 29 august 2015

Manifest Umanist. Azi la Timisoara!





Manifest  Umanist


Cu totii, avem in comun calitatea de membri ai celui mai tanar partid politic din Romania! Stiu sigur ca asta nu e putin lucru! Unii dintre noi au mai facut politica, altii nu, unii au experienta, altii mai putina sau deloc. 
Unii au vorbit pana acum, altii au tacut si poate doar au ascultat! Dar ceea ce stiu sigur acum este faptul ca si unii si altii, cu totii, dorim sa se schimbe ceva si de acum incolo sa ne fie mai bine! 
Nu vom mai tacea! Ne vom face auziti, caci avem in comun dorinta sa ne fie mai bine si noua si Romaniei!

Stim cu totii ca nu doar atat avem in comun: ne uneste faptul ca suntem adeptii singurei doctrine politice de sorginte pur romaneasca. Am aderat si actionam in numele si conform principiilor generoase ale Doctrinei Umaniste, singura din lume care pune OMUL in centrul preocuparilor sale.

Se stie ca in lunga istorie politica a umanitatii, nimeni nu a mai creat vreo doctrina politica ce la capitolul “Valori fundamentale” sa spuna ca s-a infiintat pentru a pune OMUL in prim-planul preocuparilor sale.

Cu incepere din acest an, stiinta politologiei are un obiect nou de studiu si o noua materie de predare in facultatile de drept din intreaga lume: doctrina umanista romaneasca! 
Doctrina politica umanista a fost infiintata si impusa pe piata romaneasca de idei de catre un profesor roman, in urma cu 23 de ani.

Stim cu totii care este numele lui: Dan Voiculescu. Stim cu totii care sunt meritele lui si stim cu totii care este soarta lui. Sa nu ne intristam pentru aceasta! Destinul sau l-a dus in temnita intrucat doar acolo putea sa faca martiriu pentru realizarea sa. Parintii marilor idei platesc pentru ele preturi pe masura, iar libertatea este unul dintre preturi. Sa nu uitam ca teologul si filosoful italian Giordano Bruno, un alt mare umanist, in secolul al XIV-lea si-a facut martiriul pe rug!

Dupa ce a studiat cele peste o suta de partide politice infiintate in Romania post revolutionara dupa regula copy-paste din manuale traduse in romaneste, in replica la acelea, vizionarul Dan Voiculescu a creat o doctrina politica originala. El a anticipat tipul de instrument politic de care poporul roman va avea nevoie, apoi l-a si creat: doctrina politica umanista, cea care acum ne aduce unii langa altii in piata centrala a Cetatii!

Iata asadar, am amintit cateva dintre lucrurile care ne-au adus si ne tin impreuna!

Dar chiar impreuna fiind, noi intre noi ne cunoastem prea putin. Fiecare dintre noi este legat fie de doctrina, fie de lider, fie de sediu, de logo-ul partidului, de un alt coleg de partid, dar legaturi istemice  - fiecare cu fiecare - intre noi inca s-au creat, pentru ca inca suntem la inceput de drum!

La acest moment, noi suntem ca un sistem floral, cu petalele prinse de tulpina, gata sa se deschida. Ceea ce trebuie sa facem pentru a inflori este, in pasul unu - sa legam fiecare petala de cea invecinata, iar in pasul doi - sa legam fiecare petala de toate celelalte petale!

Doar cunoscandu-ne, vom crea legaturi intre noi! Doar cunoscandu-ne, prin legaturile create vom constitui un sistem viu si indestructibil, in care toti gandesc si actioneaza ca unul singur. Ca intr-un sistem informatic de tipul “grup”, de pe retelele de socializare!

Va chem ca in perioada urmatoare sa fim uniti, adica intelepti, caci doar asa vom fi puternici!

S. Beloia,

Timisoara

.

Din seria “Ora de Umanism”. Umanismul romanesc modern


Din seria “Ora de Umanism”. Umanismul romanesc modern

S. Beloia


Vizionarul Pavel Corut anticipa in urma cu 22 de ani ca poporul roman va fi pus cu spatele la zid si impins. Impins atat de mult incat va trece Dincolo, ceea ce s-a si intamplat!
Ajuns Dincolo, si-a cautat si regasit nazuintele sale de bine, le-a constientizat, formulat si acum iata ca trece la indeplinirea lor.

100 de ani le trebuisera ideilor Umanismului renascentist sa ajunga si sa dea roade social-politice in Tarile Romanesti!

Decalajul atat de mare in insusirea politicilor vestice se datorase incetinelii generale cu care circulau ideile si se misca societatea in secolul al XVII-lea, dar si putinatatii de politici venite dinspre vest. Se mai datorase si faptului ca prin politicile de suzeranitate ale Imperiului Otoman, resursele Principatelor Romanesti luau calea vistieriilor sultane, nefiind inca poftite dinspre vest. Deopotriva insa, decalajul s-a datorat si faptului ca romanismul era ocupat sa tina piept presiunii turcesti ce nazuia catre cetatile bogate din inima Europei.

Iata insa ca astazi, Umanismul romanesc renaste gratie initiativei profesorului Dan Voiculescu, care in urma cu 22 de ani a fondat o noua doctrina politica.
La momentul la care se materializeaza, doctrina politica romaneasca numita Umanista are acum sansa extraordinara sa se faca cunoscuta si sa faca inconjorul lumii pe durata unui click.

Sansa de aintra in manualele de Politologie!
Umanismul romanesc are sansa sa reediteze o noua Renastere, cel putin una romaneasca! O renastere care sa reediteze schimbarea produsa de Umanismul renascentist in urma cu 500 de ani!

*

joi, 27 august 2015

Din seria “Ora de Umanism”. De ce a aparut Umanismul?


Din seria “Ora de Umanism”. De ce a aparut Umanismul?

S. Beloia



Pentru ca umanitatea avea nevoie de o alternativa care sa o scoata din intunecimile Evului Mediu feudal!
Spiritul uman dorea sa stinga rugurile pe care erau arse fiinte omenesti!

Pentru asta, odata cu curentul renascentist a aparut, s-a fundamentat si a castigat teren curentul filosofic umanist.

Potrivit noii conceptii despre lume si viata, omul avea sa fie dezlegat de pe rug si adus in centrul atentiei comunitatii, arta ii aducea trupul gol in atelierele de pictura si sculptura, iar comunitatea il supunea admiratiei sale, cercetarea astrilor aducea Soarele in centrul sistemului solar si punea Pamantul la locul lui pe orbita, mintea umana iscoditoare inventa tiparul, lucrarile stiintifice se scriau in limbile vorbite de popor, apareau bibliotecile publice.

Curentul Umanist a aparut ca sa schimbe lumea!

Si a schimbat-o din temelii!

Din seria “Ora de Umanism”. Cine au fost precursorii Umanismului?



           Din seria “Ora de Umanism”. Cine au fost precursorii Umanismului?
                 
                  S. Beloia




Umanismul a fost strălucit ilustrat în Italia in creatiile poetilor Francesco Petrarca si Giovanni Bocaccio, ale filozofului Pico della Mirandola, ale universalistului Leonardo da Vinci si teologului Giordano Bruno.

In Franța, promotori straluciti ai Umanismului au fost poetul Francois Rabelais si scriitorul Michel de Montaigne.

Dincolo de Canalul Manecii - avocatul Thomas Morus si dramaturgul William Shakespeare.

In Tarile de jos - Erasmus de Rotterdam, precursor si al reformei religioase.


In Tarile Romane primul istoriograf roman Nicolaus Olahus publica lucrarea “Corespondenta cu umanisti…”, iar stolnicul Constantin Cantacuzino si domnitorul Dimitrie Cantemir tipareau lucrari umaniste de referinta ale istoriografiei noastre - “Istoria tarii Romanesti” si “Descriptio Moldaviae”.



miercuri, 26 august 2015

Din seria “Ora de Umanism”. Unde a aparut Umanismul?



Din seria “Ora de Umanism”. Unde a aparut Umanismul?
S. Beloia


In general, la marginile continetului, in cetatile - porturi italienesti, frantuzesti, englezesti, olandeze, unde vietuiau corabieri cu traditii in calatoria pe mare si negutatori ce finantau circulatia marfurilor. 

De ce acolo? Pentru ca de acolo ideile calatoreau cu mare usurinta, folosindu-se doar forta vantului. Ideile umaniste au fost calatorii clandestini de pe corabii, pentru care nimeni nu percepea taxa.

Corabia era un mijloc de locomotie ieftin, din multe puncte de vedere superior calestii, iar cetatile de pe tarmuri – locuri de efervescenta cultural stiintifica si de combatere a dogmatismului feudal.



marți, 25 august 2015

Din seria “Ora de Umanism”. Cand a aparut Umanismul?



Din seria “Ora de Umanism”. Cand a aparut Umanismul?

S. Beloia

Din secolul al XIV-lea si pana in secolul al XVI-lea, ca o reactie culturala potrivnica starii de lucruri din Evul Mediu, apare si se manifesta Renasterea, miscare socio-culturala inspirata din vechile culturi antice greceasca si latina. 

In acele veacuri, conform nevoilor societatii, principiile sociale si valorice sunt regandite, stiintele si artele infloresc, sunt decoperite noile lumi – Americile, Indiile, China etc.


Toate acestea au fost posibile datorita aparitiei si promovarii cu success a unei noi conceptii sociale si filozofice – Umanismul, care a inlaturat vechea stare de lucruri.

In acele secole, prin forta ideilor sale, Umanismul a schimbat temeliile conceptuale ale lumii.



luni, 24 august 2015

Partidul Puterii Umaniste social-liberal – origini doctrinare





Partidul Puterii Umaniste social-liberal – origini doctrinare

S. Beloia

Definitii date Umanismului

(În sens larg) Orice doctrină care are în centru bunăstarea și demnitatea omului, încrederea în rațiunea umană, fără un ajutor exterior; mod de acțiune care decurge din această concepție și care militează pentru dezvoltarea liberă a personalității umane.

(În sens restrâns) Mișcare intelectuală europeană din epoca Renașterii (sec. XIV-XVII), care a promovat studiul literaturii clasice, entuziasmul față de om și natură, celebrarea plăcerilor vieții presupuse ca si uitate în Evul mediu. 

Precursori ai Umanismului

Marile culturi europene timpurii, scapate de oprelistile Evului Mediu, au tratat Umanismul cu predilectie si au lasat posteritatii dovezi elocvente ale valorilor sale.
Umanismul a fost strălucit ilustrat în Italia in creatiile poetilor Francesco Petrarca si Giovanni Boccaccio, ale filozofului Pico della Mirandola, ale universalistului Leonardo da Vinci si teologului Giordano Bruno.
In Franța, promotori straluciti ai Umanismului au fost poetul Francois Rabelais si scriitorul renascentist Michel de Montaigne.
Dincolo de Canalul Manecii - avocatul Thomas Morus si dramaturgul William Shakespeare.
In Tarile de jos - Erasmus de Rotterdam, precursor si al reformei religioase.
In Tarile Romane – primul istoriograf roman Nicolaus Olahus, stolnicul Constantin Cantacuzino si domnitorul Dimitrie Cantemir.

Dan Voiculescu - fondator al doctrinei umaniste in Romania


"Partidul Puterii Umaniste preia doctrina umanista, fondata de mine in 1992 care recunoaste demnitatea, valoarea si posibilitatile de desavarsire a fiintei umane. Doctrina umanista a fost rezultatul analizei sistemului capitalist si socialist care a avut drept concluzie faptul ca ambele au o mare carenta: nu tin cont de natura umana", a scris Dan Voiculescu pe blog la 8 iunie 2015.

.

duminică, 23 august 2015

Cum a fost legat destinul meu de ziua de 23 august!



Astazi, la 23 august 2015, ma intreb ce serbez eu la 23 august? Destinul a facut ca o parte din evenimentele anuale fericite ale familiei mele sa fie serbate in ziua a 23-a a lunii a opta.
In fiecare an la 23 august, familia mea era in sarbatoare!

Sa vedem!

La 23 august 1981 s-a nascut fiul meu.

La 23 august 1985 am absolvit Scoala Militara de Ofiteri Activi a Ministerului de Interne (MI), am fost avansat la gradul de locotenent de securitate si am sarbatorit aniversarea varstei de 4 ani a fiului meu.

La 23 august 1989 am fost avansat la gradul de locotenent major in cadrul Departamentului Securitatii Statului (DSS) din cadrul MI si am sarbatorit aniversarea varstei de 8 ani a fiului meu.

La 23 august 1994 am fost avansat la gradul de capitan in cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) si am sarbatorit aniversarea varstei de 13 ani a fiului meu.

La 23 august 1999 am fost avansat la gradul de maior in cadrul SRI si am sarbatorit majoratul fiului meu.

La 23 august 2000, prin Decretul 973 am fost decorat cu Semnul onorific "In Serviciul Armatei", pentru "15 ani de activitate si rezultate merituorii in indeplinirea atributiilor si in pregatirea profesionala".

La 23 august 2004 am fost avansat la gradul de lt colonel in cadrul SRI si am sarbatorit aniversarea varstei de 23 de ani a fiului meu.

La 23 august 2006, prin Decretul 1220 am fost decorat cu Semnul onorific "In Serviciul Patriei", pentru "20 ani de activitate si rezultate merituorii in indeplinirea atributiilor si in pregatirea profesionala".

La 23 August 2006 am scris cererea de trecere in rezerva din SRI si am sarbatorit aniversarea varstei de 25 de ani a fiului meu.

Astazi, 23 august 2015, serbez ziua de nastere a fiului meu si privesc peste umar la cariera de ofiter.



vineri, 21 august 2015

O minte sclipitoare, născută fără şansă




Timisoara, 2007

Nu a fost niciodată un favorit al destinului… Părea să nu aibă nici cea mai mică şansă să răzbească într-o lume a prejudecăţilor, dominată în exclusivitate de puterea banului. A trecut peste toate şi a hotărât să înveţe cu ardoare, pentru a ajunge undeva foarte sus.

Cel mai bine clasat elev din zona de vest a ţării, în topul mediilor de la bacalaureat, este timişoreanul Marian Guţulescu. A fost la doar patru sutimi de nota maximă şi doar controversatul subiect de la română a stabilit ca media sa generală să fie doar… 9.96. Pentru acest lucru nu a luat nici măcar o oră de meditaţie. Nici nu avea cum. Venitul cumulat al celor doi părinţi ai săi este de 500 de lei. Atât mama, cât şi tatăl său sunt acum în şomaj. Mama şi-a pierdut, cu doar câţiva ani înainte, mâna dreaptă, într-un accident de muncă, iar tatăl elevului genial şi-a pierdut un ochi în tinereţe.

Fără toceală, fără meditaţii…
Marian nu a cedat greutăţilor şi a făcut tot ce putea pentru a-şi atinge scopul suprem. Culmea, despre cel care a fost la doar patru sutimi de media maximă la bac nu se poate spune că este un tocilar. "Nu am luat nicio oră de meditaţie, nu-mi plăcea să mi se zică ce trebuie să învăţ pentru a doua zi. De fapt, sincer să vă spun, nu pot să mint că am învăţat până la epuizare pentru bac. Era un fel de recapitulare. Am citit majoritatea cărţilor în timpul liceului şi nu am avut nevoie să iau totul de la început", spune tânărul de 18 ani, care se poate înscrie acum lejer la orice facultate din ţară. Viitorul îi este larg deschis. Nu vrea la Drept şi nici la Medicină, facultăţi cu priză excelentă la viitorii studenţi. Marian vrea să intre la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Finanţele şi asigurările l-au pasionat dintotdeauna. Cel mai mare vis al său este, însă, ca într-un viitor nu prea îndepărtat, să intre în poliţie… şi, dacă se poate, să ajungă chestor.

Două familii într-un apartament
Sincer şi modest, Marian crede că faptul că a fost primul din cei 6.200 de elevi, câţi au dat bac-ul în Timiş, ţine mai mult de hazard. Imediat după bac, tânărul timişorean s-a angajat la o firmă de asigurări, doar pentru a-şi ajuta familia şi, speră el… pentru a-şi face cel mai frumos cadou… o maşină. În care să se plimbe alături de prietenii săi. Marian şi familia sa locuiesc într-o… jumătate de apartament, primit în urma unei cereri depuse la Inspectoratul Teritorial pentru Handicapaţi. Vecinul de apartament, Saul Beloia, s-a ataşat enorm de puşti. El l-a adus la firma de asigurări şi speră ca băiatul să-şi facă un viitor. "Împărţim acelaşi apartament. Cu patru ani în urmă, familia lui Marian fusese evacuată din casă şi au stat câteva luni cu lucrurile în stradă, depozitate într-un cort de nailon. Ei aveau o cerere depusă la Inspectoratul Teritorial pentru Handicapaţi, eu una la Primărie. Am găsit o soluţie de compromis şi am împărţit un apartament în două, evident, am făcut amenajările necesare şi putem spune acum că trăim în apartamente separate", spune Saul Beloia, omul care încearcă să-l ajute acum pe Marian.

Nu vrea să ajungă bogat
A fost mereu premiant, dar cu adevărat s-a pus pe învăţat abia din clasa a IX-a. A intrat la Colegiul Naţional "CD Loga", unde a terminat cu o medie generală de peste 9.50. Materia lui preferată - biologia, profesorul preferat - Mariea Ştefan. Acum a uitat perioada când au fost daţi afară din apartament, când dormea pe la colegi şi nu avea niciun ban. Nu crede că va ajunge foarte bogat, nici nu-şi doreşte aşa ceva. Vrea, peste câţiva ani, să aibă o casă numai a lui, o maşină, o soţie şi doi copii. Mama lui Marian, care era tricoteză, nu a mai putut să muncească din 1999, când şi-a pierdut mâna dreaptă, într-un accident de muncă la Fabrica de Pălării. Tatăl său, vopsitor la aceeaşi fabrică, a fost disponibilizat. În tinereţe, bărbatul suferise un grav accident la unul dintre ochi. Dar, uneori, roata norocului se întoarce…


Ovidiu MĂRĂSCU