Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 martie 2014

Istorie succinta a detectivilor particulari










În India există legende despre un personaj pe nume Shanakya, care a acționat în anul 300 îHr și a fost mai degrabă un spion, in sensul ca, fara a fi angajat al puterii, el a condus o  rețea de agenți ce au urmarit infiltrarile comerciale ale unor grupuri de negutatori de peste mare.

Primul "detectiv particular" din Europa de Vest a fost un trisor englez, pe numele sau Jonathan Wilde. Se menționează ca în anul 1682, acesta a fost aruncat în închisoarea datornicilor, unde si-a creat un grup format din oameni cu preocupari similare, iar dupa eliberare i-a organizat pe acestia și a început o activitatea de returnare de bunuri furate, contra unui procent din valoarea acestora.

De fapt, Wilde intreprindea o escrocherie perfida: membrii echipei sale plecau la furat, ii aduceau lui prada, iar el o oferea spre rascumparare pagubasilor, prezentandu-se drept detectiv.

Cea dintai agenție de detectivi a apărut în Franța si a fost deschisa de către un personaj care mai târziu a devenit celebru pentru cronicile sale literare - Eugene Francois Vidocq. Vidocq a fost un infractor condamnat, care odată ajuns în închisoare, a devenit informator și ieșind de acolo prin  acest tertip, a solicitat poliției să creeze un "grup de încredere", un fel de unitate specială de lucru sub acoperire. In 1833 Vidocq, care a abandonase intre timp serviciul din poliție, a fondat o companie cu numele de "Biroul de Detectivi".

Peste ocean, un alt personaj legendar - fiul unui emigrant scoțian, Alan Pinkerton, a fondat în anul 1850 la Chicago "Agenția Pinkerton National Detective" și a codificat pentru intaia oara standardele profesionale care si astazi sunt in vigoare si se invata in scolile de detectivi particulari.

Pinkerton a servit oficiali guvernamentali și reprezentanți ai mediului de afaceri care se confruntau cu atacuri fizice si cu acte de jefuire a trenurilor ce transportau valori dintr-o parte in alta a Americii. El a oferit cel dintai servicii de securitty companiilor de cale ferata, bancherilor, serviciului american de posta etc. Mai mult, timp de patru ani a asigurat paza primului presedinte american Abraham Lincoln, acesta fiind asasinat la doar trei luni de la incetarea contractului cu Pinkerton, in vinerea mare, la Ford-Theaters din Washington.


In sfârșit, meritul principal al Pinkerton pare a fi crearea Secret Service-ului, care încă mai există și protejează oficialii americani de top. 

Astfel, daca de la Shanakya au trecut mai mult de doua milenii, trebuie intelese ezitarile actuale ale detectivismului romanesc, aparut in urma cu doar un deceniu, prin efectul Legii 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular.

.