Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 18 mai 2012

DIN SERIA "DUPA PESTE 20 DE ANI"


.


LOVITURA DE STAT DIN 1989, VAZUTA DE LA VARFUL SECURITATII.  1

Cum s-a vazut anul 1989 de la cabinetul sefului acesteia, generalul Iulian Vlad
Generalul SRI in rezerva Aurel Rogojan, care in 1989 a fost alaturi de generalul Iulian Vlad, seful Departamentului Securitatii Statului (DSS), ca subordonat direct si colaborator apropiat al acestuia intre anii 1974-1989, a analizat la 20 de ani de la evenimente, momentele pregatitoare evenimentelor din luna decembrie a acelui an si care ar fi putut sa produca in Romania un razboi civil.
Autor al lucrarii “1989, dintr-o iarna in alta. Romania in resorturile secrete ale istoriei“, acesta dezvaluie faptul ca generali “in adormire”, precum Nicolae Militaru, agenti ai serviciilor secrete sovietice, nici nu se mai fereau sa mascheze complotul si incercau sa amestece si Securitatea in acesta in timp ce serviciile secrete comuniste ungare actionau pentru implinirea vechiului deziderat - “Ungaria Mare”. 
Intr-una din informarile DSS, la 12 decembrie 1989, se preciza ca “…in mediile emigratiei maghiare din Occident, dar si in cercurile guvernamentale de la Budapesta se vehiculeaza ideea reanalizarii in forurile internationale a statutului actual al Transilvaniei, dupa ce etnicii unguri din Romania vor actiona pentru autonomie si intemeierea unui nou stat independent, suveran si neutru – Ardealul – sau pentru inglobarea Transilvaniei intr-o federatie…”.
In lucrarea sa, generalul SRI in rezerva Aurel Rogojan dezvaluie de asemenea faptul ca Nicolae Ceausescu era foarte bine informat privind emergenta loviturii de stat si aduce importante detalii cu privire la “cartitele” KGB din interiorul Romaniei si fortele din exterior ce sprijineau actiunile acestora. (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu