Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

luni, 7 mai 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE



.



COD  sistem de semne sau de semnale convenţionale care serveşte la transmiterea ascunsă a unui mesaj ori a unei comunicări între două sau mai multe persoane.
Codurile şi operaţiunea de codare sunt specifice sistemului impersonal de legătură, diferenţiindu-se după modalitatea de folosire în coduri convenţionale poştale, muzicale, acustice, vizuale, telefonice etc., reprezentând transformarea unui text scris în limbaj obişnuit în grupe de semne, de litere, cifre, potrivit echivalenţelor stabilite între părţi.
De asemenea, potrivit regulilor şi normelor de muncă instituite de către un serviciu de informaţii, codul poate fi utilizat şi pentru abrevieri sau operaţiuni de securitate.

COD NATO (CN) → număr format din 13 caractere, standardizat, care identifică articolele de înzestrare incluse în sistem. Codul NATO constituie cheia de identificare cea mai adecvată pentru folosirea în sistemele de management logistic de către organismele utilizatoare de corespondenţe iar alocarea acestuia pentru articolele naţionale este realizată şi controlată de Oficiul de Codificare.

CODIFICARE → totalitatea activităţilor şi proceselor unitare pentru denumirea, clasificarea, identificarea şi alocarea unui cod NATO unic a articolelor de înzestrare şi care garantează stabilirea unei identităţi universale, unice şi diferite pentru fiecare dintre ele şi difuzarea acestei identităţi organismelor utilizatoare interesate, conform regulilor şi procedurilor stabilite de sistemul de codificare românesc al articolelor de înzestrare din domeniul apărării.

CODIFICAREA INFORMAŢIILOR → activitatea de aplicare a transformărilor specifice unui cod, unor informaţii „neacoperite” în scopul obţinerii unor informaţii „acoperite”.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu