Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 mai 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE


.



CLASARE → operaţiunea de a restrânge autorizaţia de acces la o anumită informaţie. Este o măsură de securitate exclusivă care nu are nici un efect asupra conţinutului informaţiei, ci doar protejarea esenţei şi a sursei.
Trierea unei informaţii sau document operativ, funcţie de conţinut sau sursă, nu înseamnă, automat, evaluarea acestuia, ci mai degrabă o primă apreciere legată de valoarea materialului în cauză.
Operaţiunea de clasare semnifică şi clasificarea documentelor funcţie de importanţa conţinutului lor (strict secret, secret de serviciu, nesecret), fapt important pentru rezolvarea problemei distribuţiei şi a accesului la document / informaţia în cauză, după cum indică şi scoaterea din uz a materialului ce nu mai prezintă importanţă operativă.
Declasificarea documentelor se face după anumite reguli stabilite, diferite de la ţară la ţară, permiţându-se accesul şi valorificarea materialelor care, din considerente de securitate, până la un moment dat au avut un regim special, fiind inaccesibile persoanelor neautorizate.

CLASIFICAREA INFORMAŢIILOR → încadrarea informaţiilor într-o clasă şi nivel de secretizare.

CLUBUL DE LA ROMA  organizaţie nonguvernamentală, fondată în anul 1968, din care fac parte personalităţi culturale, ştiinţifice, dar şi politice. Misiunea esenţială a Clubului este „funcţionarea ca un catalizator independent, global şi neguvernamental”. Conceptele după care activează organizaţia sunt: identificarea problemelor cruciale cu care se confruntă umanitatea, analizarea acestora în contextul global al problematicii mondiale, cercetarea şi găsirea unor soluţii alternative şi elaborarea unor scenarii pentru viitor. Dintre membrii străini ai Clubului de la Roma enumerăm pe: italianul Aurelio Peccei, regele Iordaniei - Hassan Bin Talal, pe românii Mircea Maliţa (din anul 1975) şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu (din 1992).

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu