Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 2 mai 2012

DICTIONAR EXPLICATIV SPECIFIC SERVICIILOR DE INFORMAŢII ŞI DE SECURITATE




.

CERTIFICAT DE SECURITATE  (1) document eliberat persoanei cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, respectiv funcţionarului de securitate sau salariatului din structura de securitate, care atestă verificarea şi acreditarea de a deţine, de a avea acces şi de a lucra cu informaţii clasificate de un anumit nivel de secretizare;
(2) document care atestă verificarea şi acreditarea persoanei de a deţine, de a avea acces şi de a lucra cu informaţii clasificate.

CERTIFICAT DE SECURITATE INDUSTRIALĂ → document eliberat de ORNISS unui obiectiv industrial, prin care se atestă că este abilitat să deruleze activităţi industriale şi/sau de cercetare ce presupun accesul la informaţii clasificate.

CERTIFICATUL DIGITAL → este un serviciu de securitate care asigură confidenţialitatea (prin cifrare simetrică), autenticitatea emiţătorului (prin semnătură digitală), livrarea cheii publice a emiţătorului (în clar) şi livrarea unui certificat de chei publice (prin semnarea cu cheie secretă de către autoritatea de certificare).

CHEIE CRIPTOGRAFICĂ → ansamblu de elemente materiale şi convenţii, variabile sau fixe prin care se particularizează transformările dintr-un sistem criptografic. Are valoare numerică şi / sau şir de biţi folosită şi în criptare / decriptare. 

CHELTUIELI OPERATIVE →  cheltuieli care se efectuează de către cadrele de informaţii în lei sau valută, în ţara sau străinătate, în scopul cunoaşterii, prevenirii şi înlăturării ameninţărilor interne sau externe, ce pot aduce atingere securităţii naţionale, precum şi pentru promovarea intereselor (de siguranţă naţională) României în străinătate.

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu