Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 2 martie 2012

Femeile spion - opinia specialistului


S. Beloia
.
Tratand subiectul romancelor care in secolul trecut se implicasera in lumea frumoasa si dura a spionajului si a luptei de contraspionaj, am avut marea surpriza sa primesc o completare pe aceasta tema chiar de la d-l Liviu Gaitan.

Prin mana domniei sale trecusera, ani de-a randul, nenumarati exponenti ai profesiei in discutie fie pentru a-si exersa si perfectiona anumite cunostinte, tehnici si deprinderi inaintea plecarii in misiuni, fie pentru a se reface si astepta sa li se stearga urmele dupa intoarcerea in tara.

In urma cu un an de zile, in cadrul unui interviu acordat unei publicatii locale, d-l Liviu Gaitan se referise in mod expres la calitatile innascute care le recomanda pe reprezentantele genului frumos sa profeseze la concurenta cu barbatii in domeniul culegerii de informatii.
Acea referire o postez in sustinere, concluzie de specialist, cu egal respect pentru autor dar si pentru cele la care domnia sa se refera.

"Rolul si valoarea femeilor spion sunt discutate foarte rar tocmai de cei in mana carora sta puterea decizionala. Exista numeroase argumente pro si prea putine contra. Femeile sunt mai harnice si mai adaptabile, nu se dau batute usor si sunt consecvente, iar in acelasi timp intra mai usor in cercuri inchise, datorita farmecului lor natural. In ultima instanta, pot folosi si arma secreta, sexul. Femeile sunt credincioase ideologiei adoptate si sunt dispuse sa indure mari lipsuri si sa treaca prin situatii periculoase pentru convingerile lor. In ciuda unor prejudecati, sunt discrete si retinute. In situatii critice, barbatii reactioneaza mai putin agresiv impotriva lor, caci au efectul de a-i tempera. Instinctul femeii o face deosebit de potrivita pentru meseria de spion. Femeile pot uneori sa “miroasa” pericolul care le ameninta, de aceea in cele mai multe cazuri o femeie isi va da seama mai repede decat un barbat daca ceva nu e in regula cu o persoana sau alta. Aceasta viziune pare sa castige din ce in ce mai mult teren. Serviciile de informatii nu mai sunt exclusiv apanajul barbatilor. De altfel, serviciile secrete din toata lumea au facut publice informatiile cu privire la ponderea angajatilor de sex feminin. In unele cazuri, ele pot ajunge chiar la 50%."

.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu